Friday, 1 June 2012

Soft Centred Chocolate Cupcakes

Resepi ni saya ambik dari buku Cupcakes and Muffins: 100 Everyday Recipes

Dalam buku resepi tu kata, 1 batter yields 8 cupcakes. Tapi bila dah buat, dapat 5 bijik aje. So, saya pun buat la 3 adunan, dpt 16 bijik semuanya. Tapi rasanya kalau nak dpt 8 cupcakes per batter, kena guna acuan fairy cupcakes. Fairy cupcakes ni lagi kecik dari cupcakes.


 So, kalau korang buat mcm saya iaitu guna acuan cupcakes biasa, the best way adalah letak 2 ketul coklat dalam tu. Saya letak satu je, tak feel ok!


Soft Centred Chocolate Cupcakes (makes 8)
Ingredients
4 tbsp soft margarine 
55g caster sugar
1 large egg
85 g self raising flour
1 tbsp cocoa powder
55g plain chocolate 
Icing sugar for dusting

Method
1. Put 8 paper baking cases in a muffin pan.
2. Put the margarine, sugar, egg, flour and cocoa in a large bowl and using an electric hand whisk, beat together until just smooth.
3. Spoon half of the mixture into the paper cases. Using a teaspoon, make and indentation in the centre of each cake. Break the chocolate evenly until 8 squares and place a piece in each indentation then spoon the remaining cake mixture on top.
4. Bake the cupcakes in a preheated oven, 190C/375F/Gas mark 5 for 20minutes or until well risen and springy to the touch. Leave the cupcakes for 2-3 minutes before serving warm, dusted with sifted icing sugar. 

Saya taktau la kat Malaysia, tapi kat sini, kalau biar lama2, coklat kat dalam tu tak cair dah. So, mesti kena serve masa tgh warm. Amazingly, T-Bag suka pulak cupcakes ni dan yang pentingnya senang nak buat, boleh saya buat lagi lenkali, hehehe.

Ok Selamat mencoba. Nyumsss!!!
Photobucket

8 comments:

blu4sky said...

heaven!!!!

Fazira said...

alamakkk T-Bag suka??
siannn dia hari tu kami ambik habis.. tinggal kan 1 ja kat dia.. mesti dia nak lagi lepas tu... heheheh :D

liemaopurut a.k.a ana said...

Sedappppppp....memang senang cara nak buat. Bahan2 pun semua ada...ok bole masuk dlm list nih

sarukman said...

silalah makan cupcakes tapi jangan lupa, harus bersenaang-senaaang!

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

yuppp, sgt nyumsss!!

DeLancrettLurpak said...

Fazira,

Alahhhh, dia boleh anytime, korang la kesian, dok jauh hehehe

DeLancrettLurpak said...

Liemaopurut,

Memang sedap tau.. kejap je dah licinnnnn!! Tu yg buat sampai 3 batter tu

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

Iya dong, mesti bersenang-senangggggg....

Related Posts with Thumbnails