Monday, 15 December 2014

Lost

Aku menjerit2 separa mati.

Marahkan Yaya yg letak towel atas lantai/mandi lama giler/asik main games/toys bersepah2/crumbs atas sofa/ etc.



Lepas adegan nangis, Yaya cakap "I dont understand what you were saying. Please talk in English"



Adoiiilahhhhhh


Wednesday, 29 October 2014

Subsidi

Kecoh gak la pasal petrol subsidi tu kan, tak sabau pulak nak tau mcmna nanti kekdah implementasinya. 


Tapi mcmana hebat all the think tanks pikio nak bagi subsidi tu dedicated to org kurang kemampuan, lagi byk "think tanks" kat luar ni yg pikio mcmana nak perdajalkan sistem tanpa dikesan, eh wait, kalau dah dikesan ada ke org pi tangkap, gituuuuuu. 


Mcm masa zaman MRSM dulu, kalau korang dari family yg berkemampuan, korang takkan dpt duit saku dari MARA RM30 dan mesti pulak tu byr yuran. Kalau sederhana, dptlah diFOC yuran itu tapi still tak dpt duit saku dari MARA. Tapi kalau mmg tak mampu, yuran FOC dan dpt duit saku. So slip gaji parents mestilah dihantar utk pengesahan. Untuk yg ada kerja tetap, mmg la tak dpt nak menipu. Tapi yg mak bapak yg bukak company sendiri, kena la mintak cop ketua kampung takpun DO.


Maybe ada sesetengah parents tu, ketua kampung tu boleh kaw tim, boleh pulak bagi pengakuan palsu gaji diterima adalah rendah. Tapi logikkah gaji rendah, si bapak boleh gi oversea, siap beli perfume mahal utk anak dia. Dan anak kepada org mcm gini yurannya diFOC kan, malahan duit saku pun dpt, kisah benar ye uols, melainkan si anak tipu aku la kannn.


The same way akan berlaku gak kot utk petrol subsidi. Orang2 yg tak sepatutnya terima subsidi mungkin boleh:

1) daftar kenderaan atas nama penerima subsidi (anak yg baru lepas SPM, takda keja mmg sesuai khennn)
2) mintak penerima subsidi jual minyak 
3) tipu payslips



Entahlah.
Korang nak menipu? Sukatilahh.
Tepuk dada tanya iman (heyy, bukan tepuk dada perempuan bernama Imanina lahhhhh, ish ish)



Mungkin semua orang dah takut nak kerja rajin2, takut naik pangkat, naik gaji, lalu zero subsidi.


Tak gitu?

Friday, 24 October 2014

Muhasabah

Yaya bermuhasabah sebelum tdo



Yaya: Mommy, I dont know why lately I do not hormat my parents. Blaablaablaaa


Mommy: dah, tdo laaaa wehh


Hihi, sorry la nak oii, emak penat 


Thursday, 23 October 2014

ENT

Yaya : Mommy, you have to bring me to see ENT.

Me: Why?

Yaya : I have to see ENT because

T , I'm coughing, it's a throat problem.
N, because my nose has hingus
E, I think because I have problem with my ears which makes me very stubborn, I can't really hear you mommy.


Macam biasa, mak adalah speechless.


Photobucket

Thursday, 16 October 2014

Bihun


Khennn..
Blog ini mmg byk dah semak samun ye uols. 
Sila lah ke instagram untuk cerita ceriti yg lebih mengujakan, wahhh gitueeeww.