Friday, 24 June 2016

Imam Muda VS Kak Hassanah

Kak Hassanah buat cerita.
Kak Hassanah kena keji.
Kak Hassanah tau dia salah.
Kak Hassanah minta maaf.
Kak Hassanah diam.
Be like Kak Hassanah.


Imam muda, yg sudah tu sudahlah.
Just shut the hell up!











Photobucket

Friday, 10 June 2016

Exam-based Assessment



Ada gak few times jumpa artikel orang dok kata exam-based assessment untuk pelajar adalah tidak bagus. Disebabkan exam, pelajar pulun menghafal. Dan disebabkan dok terer sangat menghafal, ramai yg dpt straights As.


Well, acik ni tak dpt straight As ye. 
Pangkat 1 Aggregat 9 je ye. 
Idok le hevat giler.
Tapi acik percaya exam-based ni mmg mengajar nilai-nilai yang tertentu.
Seperti..

Perseverance/ ketabahan
Kau dah tau nak ambik SPM bulan november, tahun 2016.
Sudah tentu ko kena dah start prepare mental dan fizikal bulan januari tahun 2015.
Bukan lah, lagi sebulan dua nak exam, kau baru tanya cikgu buku latih tubi apa yang best.

Lepas tu, kau sanggup berkorban ye.
Bila adik2 tgh tengok tv atau nak mak bapak nak bawak adik2 pegi cinema, and you know cikgu nak buat test minggu depan, berkorbanlah, pegi belajar, takyah tgk tv/pegi cinema.

Dan exam biasanya 2-3 hours per paper.
People who can think fast during that critical time is needed in real life.
Kalau ko jadik doctor medic, bukan doctor falsampah mcm iols ni ye, kalau ada emergency, takde la kau ter "kejap eh, saya refer buku kalau bleeding cenggini nak buat ape", ape kejadahhh!

Memang la assessment dalam bentuk yang lain mmg perlu, tapi ianya sesuai utk certain course sahaja seperti menjahit, bertukang.
Kalau maths, science semua tu, semuanya mesti ada exam-based.


Bila dah masuk universiti, kita dapat tgk beza budak yg giler menghafal dengan budak yang belajar cara yang lain. 


Especially bila kau baca thesis dia. 
Macam ............
Photobucket

Thursday, 9 June 2016

Group Assignment


Ada yang suka group assignment, 
sebab kekonon boleh score markah tinggi, 
three brains in a group, 
logically dapat score high marks la kan?



Ada orang suka group assignment, 
sebab boleh dia jadik free rider, 
ohoii yg ni mmg banyak, 
bukan masa jadik student je, 
masa dah tua kerepot pun banyak je cenggini, 
pastu siap take credit, oppss!



Group assignment jadik masalah kalau ada group mate pemalas lipas, ataupun yang suka carik pasal.
ada kes siap gaduh wehhh..
dah gaduh, kerja tak siap, 
pastu siap tulis email panjang dkt lecturer explain the betrayal soap opera ye jahh ooii, 
siap bukti whatsapp di screen capture, 
padahal kau converse dalam bahasa urdu, 
mana la acik paham dek non oiii


Itu la asam garam jadik pelajar, 
kalau kau malas nak buat kerja, 
baik kau pegi mereput sanaaaaaaaa


Photobucket

Wednesday, 8 June 2016

Kak Hassanah

Bulan poso oiii..



Kurang berkat, walaupun kau red flag, 
tetaplah kena hormat bulan puasa ok!




Memang gatal sangat nak berwhatsapp perkara2 yang layak diumpati.



Sabar lahhh hati, 
pahala menunggu dihujung jalan.



Bulan poso ni bebudak tahan lapar, 
yang orang tua tahan napsu nak mengumpat, 
:)
Photobucket

Tuesday, 7 June 2016

Kau yang Best Sangat!

Bila dengar org rapping, 
kemain imagine ko nak berhip hop gak.


Bila tgk org baca berita, 
kemain ko perasan ko baca berita lagik best


Bila tgk org masak2 dlm tv, 
ko rasa kalau masak lagi nampak best makanan tu.


Bila tgk orang deko2 rumah, 
ko rasa taste org tu errr errrr...kihak sangat, oppss.


Banyak sangat cita2.
Pastu perasan benda yg nak dibuat tu senang je, 
orang lain je tak pandai nak buat.



Memang dasar perahsantan!


Photobucket